Järavallens strövområde.

 Efter att varit stilla ”sittande” i flera dagar pga av nackspärr, jag var bara tvungen att få komma ut i naturen. Annika hämtade upp mig och så körde vi över åsen mot Saxstorp. Sol sken och det är typ 12 grader varmt ute, rena våren! Nu är vi framme vid Järavallen, vi har stannat till en gång innan här för att fika, en sommardag och då var här rätt mycket folk som badade. Det får man tänka på om man vill besöka området under den soliga tiden på året.
Järavallen har fått sitt namn efter vallen som bildades för 7000 år sedan och löper längst med havet. I området hittar man väldigt många tallar, ek och björk. Det finns även två sjöar, bad- och fågelsjön och det var fåglar i bägge. Att de inte fattar…ja fåglarna ju.
Vi valde att parkera vid Badsjön och gå det mesta av den blå slingan med lite undantag. På andra sidan av badsjön ligger SL vindskyddet väldigt vackert. Efter en bit kommer vi till SL och följer den vidare in i området. Vi passerar fågelplurret och vandrar över E6:an och där skulle vi byta slinga, men vi stannade kvar på SL.
Det finns inte så många rester kvar efter sten- eller järnåldern som höll till här för att jaga fågel, säl och fiska . De små gamla torpen som ska ha funnits i området ser man inte röken av. Där bodde folket som jobbade på Barsebäcke godset.
Efter en stund kommer vi fram till den stora parkeringen, där vi får iden att gå ut till havet och utsiktsplatsen. Men vi vänder efter en stund, så många fågelskådare. Åter in i skogen och den blåslingan, så tråkig att gå denna RAKA väg.
När vi möter den röda slingan viker vi av längs den ett tag. Sakta men säkert börjar det att grönska inne i skogen, olika ormbunkar och kaprifoler ser jag.
Nu passerar vi golfbanan och man börjar höra lite mer av E6 igen, för den sista biten till bron går längst vägen. Upp för backen och över vägen igen, nu ska vi gå runt fågelplurret.
Man kan gå nere vid vattnet eller ta rid slingan en bit. Vill man följa hela blåslingan ska man vandra ut över Hofterups mosse, men det gör vi inte idag. I maj månad kan man paddorna sjunga här i strandkanten, så en attans tur att de sover än. Gillar ju inte alls grodor.
Det kommer någon sort av falk/örn glidande över sjön i cirklar, innan den försvinner allt längre upp. Nu börjar magen gnälla efter mat.  
 Vi vandrar den sista biten tillbaka till badsjön för att hitta en skön plats för lunch. Precis där under tallen lägger vi ut filtarna och slår oss ner.
 Nu sak det bli kokt korv med bröd. Så gott.
 Fåglarna glider runt på vattnet och örnen kommer tillbaka över oss. Tur han inte ser oss under tallen. När vi känner oss fyllda med energi väljer vi att avsluta dagens vandring.
Visa fler inlägg