Skåneleden, Kust - Kust. etapp 18. Del 2

 
 
Lunchen åt vi vid Glimminge plantering, vi fick lite lä bakom toaletten. Man kunde till och med lägga regnjackan för solen sken så gott. Men MYROR i alla olika storlekar. Med sallad, te och choklad bit i magen, började vi vandra igen.
 
 
 
 
 
 
 
 

Efter ett tag stötte vi på kor och hästar igen.

 
 
 
 
 
 
 

Vi passera Rammsjöstrand och Burensvik i motvind.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
I Burensvik såg vi någon form av ruin, men hittar ingen information om vad det är.
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu hade vi kommit in ett sten parti. Gäller att kolla hela tiden var man sätter foten. Nu blåste det så kraftigt att man nästa inte kunde stå och titta ut mot havet, var nog minst +10 m/s. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi går runt en damm sen ser vi Dagshög. VILKET ställe helt klart värt ett besök när det inte blåser så hårt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dagshögs Stenbrott, 1800 - 1900 talet bröts det sten längs hela Bjärekusten. Som krossades eller blev gatusten. Stället köptes upp av danskar. Men med för att få iväg all sten, byggdes en hamn vid Skaudd. Även om de byggt en skyddsbarriär av sten 150 m ut, så klarade inte den av stormen 1911. Två båtar lastade sjönk och blev vrak. Även den stora explotionen av ångmaskinen, krävde sitt offer. 1916 upphörde verksamheten. Sen blev det laxodling i stenbrottet. Pelarna i havet är rester efter en brygga som byggdes 1931 av ett Svensk makadamfabrik. Som skulle skeppa ut överblivna skärvhögar till Danmark. Men den bryggan höll inte hellre för havets krafter. Så nu är det bara ruiner kvar av allt. 
 
 
Vi hade tänkt att gå hela vägen in till Torekov, men grabben räddade oss. När vi kom tillbaka till bilen, sa vi alla att vilken kraft ett hav har. Man märker det på ett annat sätt när man går längs det.
 
Betyg: 😀😀😀😀😃 En underbar vandring. Ingen barnvagns väg den sista biten.
Men ett besök till Dagshög. 
 
Visa fler inlägg