En helg i Kalmar.

Jag gillar alla våra sporadiska idéer vi får. Typ som -Varför inte ta en helg i Kalmar! Göra typ ingenting. Sagt och gjort, biljetter och hotell bokat och klart. Och det är då som jag hörde att det eventuellt skulle bli TÅGSTREJK! Men vilken tur att de sköt upp strejken och vi kunde åka. Fredagen startade med lite akupunktur för min rygg. Snabbt hem och äta lite lunch innan jag hoppar på tåget och Annika hoppar på i Klippan, tåg byte i Hässleholm. Där sitter vi i godan ro, ser Skåne susa förbi och Småland kommer med alla sina vackra sjöar. 
  Och det är då som ”paniken” och VA? Koppla av sista vagnen? Växjö? Hmmm. Som tur är kom tågvärden just då, när vi var mer eller mindre förvirrade. Men det var bara till att gå längre fram i tåget eller vänta tills nästa stopp och snäll som han var skulle han vänta in oss om vi valde att gå utom. Men vandrade framåt och kom rätt i god tid. Sakta rullar vi in mot Kalmar. Detta ska bli så skönt att bara vara.
Vi hade bokat in oss på Best Western Plus Kalmarsund, som ligger på Kvarnholmen. Tog 10 minuter att gå dit från stationen. Rum 129 stod klart när vi kom, ett bra rum. Eftersom vi åkte lite senare på dagen så var det lagom att bege sig ut på jakt efter en restaurang, för nu var vi hungriga. Vi hittade en uteservering som körde med AW. En kall öl och en grillad köttbit, så gott. Vi satt en bra stund och njöt, men när solen gömde sig bakom huset var det dags för en lite promenad.
 Genom Stadsporten Västerport och ut på bro och där speglade sig det gamla vattentornet i vattnet och en Kriminalvården bakom sitt staket. Vi tar en promenad ner mot Kalmar slott och de gamla kvarteren. 
Här skulle man villa bo i dessa vackra hus.
Vi vandrar genom gamla Kyrkogården, det var här som Erik av Pommern kröntes till kung över Sverige, Danmark och Norge 1397. Då låg här en kyrka men som revs/sprängdes bort under 1500-1600-talet och då byggdes domkyrkan på Kvarnholmen. Kungar och grav fick vara kvar och vi vandrade in mot centrum igen. Ett topp inom affären innan vi höll kväll och kröp ner i sängen.
Lördag morgon började så smått med Ring så spelar vi, innan vi långt om länge gick ner för att starta dagen med frukost.
 Idag ska gå på Kalmar läns museum och kolla in allt om regalskeppet Kronan. Vi gick längs kanalen. Vid rondellen gick vi över till andra sidan, Norra Kanalgatan där vi passerade en skola. När vi kom till nästa bro såg vi att man kan nog gå genom parken för att komma vidare. Men ack nej, var bara till att vänd och göra rätt och gå över till Södra Kanalvägen. 
 Klapphuset, ett ställe där man tvättade förr i tiden, tyvärr stängt. Vi följer muren, Bastion Carolus Philipus mot Kattrumpans badstrand. Vet inte om jag blev så imponerad av stranden. Vi är kanske lite bortskämda med vår fina stränder i Skåne. Vi rundar Bastionen Regeringen och kommer till vågbrytarbadet, vi går ut på brytaren och njuter av utsikten över Öland, bron och sundet. Tror nog att jag hoppar även detta bad.
Nu ska vi hitta till Kronan, allt för att komma in i skuggan en stund. Så himla varmt ute. Fyra våningar att kolla in. Vi åker längst upp och där hittade vi Rugstorparn, en gubbe som sedan tonåren suttit och snidat gubbar och gummor. En utställning om Jenny Nyström.
En våning ner kom vi till Regalskeppet Kronan.
Dånet av kanonsalvor blandas med skrik och krutröken ligger tät över vattnet utanför Öland. Plötsligt kantrar det stora skeppet! En kraftig explosion färgar himlen blodröd. Skeppsvirke slungas som tändstickor genom luften tillsammans med människor, som lealösa dockor i skyn. Regalskeppet Kronan har gått under.
Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Kronan under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. 
Våning 2: Där kan man leka Kapten, om man är barn. Vi lite äldre fick hålla till bland metaller och utgrävning från Öland.
När vi kom ner igen gick vi en stund bland kanonerna innan vi köpte glass och gick ut i solen igen. Nu hade vi varit kulturella och då var det dags med lite titta i affärer.
Vi vandrar ner mot Stads muren för att komma till en grill, för man får nog äta något mer än en glass. Tittar ner på Kavaljers parken. Äntligen en körv. Mindre god men slank ner. Nu ska vi leta upp ett Apotek, jag hade fått värsta hostan så lite hostmedicin skulle nog sitta fint. Ett stopp i te affären innan vi gick till hotellet för att lämna sakerna.
Nu ska vi ut och ha en dricka. Där ser väl härligt ut? Ja.. en öl/cider där på lastpallen i solen. Bara sitta och titta på folk som rör sig i stan. 2 eller 3 öl senare på olika ute serveringar stannade vi till på Larmtorget och O`learys för att äta.
 För nu hade vi bara Domkyrkan kvar att titta på. Där skulle vara någon Ljusfest på kvällen. Men först ska vi njuta av mat och dryck. Väl framme vid Stortorget och Domkyrkan tvär stannar vi. Var är alla ljus?  Men vi går in och kollar. Försiktigt öppnar jag dörren och smyger in. Det är folk som sitter och lyssnar på piano musik. Attans vi kom mitt i allt eller snarare i slutet. Men vilken plats. Så stor och vacker. Men nu börjar vi bli rätt trötta efter en heldag ute på vift, så vi bestämmer oss för att gå hem till hotellet. Man kan ju alltid se mello.Söndag morgon och frukosten kallar. Idag ska vi åka hem. Vi hade tänkt åka på eftermiddagen, men eftersom Annikas telefon hade krascha åkte vi tidigare så vi skulle inom Väla för att lämna in den. Så när vi var mätta checkade vi ut och gick ner till Floras kulle,  för att sitta och njuta av vädret. 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg